miercuri, 9 septembrie 2015

Europa cu ochii larg închişi





După ce şi-a ţinut ochii larg închişi în zorii ISIS - când probabil se putea face ceva concret pentru îndepărtarea acestui pericol - acum Europa îşi închide larg ochii în faţa milioanelor de disperaţi care fug din calea flagelului.
Nu, nu e vorba de o oarecare criză a "refugiaţilor", a "azilanţilor", a "imigranţilor" sau "emigranţilor". Este vorba de un exod al disperării, un exod de proporţii cvasi-biblice, la care nimeni nu se aştepta. Pentru că, aşa cum am spus, Europa a ţinut ochii închişi până când valul disperării i-a ajuns la poartă. Sau, mă rog, la gardul lui Victor Orban - care gard cică a costat 30 milioane de euro. În acelaşi timp, acelaşi Orban cerea de la Europa 8 milioane de euro, ca să facă faţă crizei (câte vieţi ar fi salvat 38 de milioane de euro?). Iar doamna Merkel susţine măsurile Ungariei, care tocmai ce i-a păcălit pe unii migranţi (ăsta e termenul corect!) şi i-a dus fix într-un lagăr (în vreme ce oamenii ăia credeau că s-au suit în trenul de Austria).
În fine, asistăm acum (ca şi în cazul Greciei, de altfel) la rezultatele politicii ochilor larg închişi a Europei. Căci, la urma urmei, în PE sunt nişte neni şi nişte tanti ca în toate parlamentele lumii, care evident nu ştiu face diferenţa între refugiaţi, azilanţi, imigranţi, emigranţi şi migranţi. Şi care n-au ştiut lua măsuri pentru prevenirea migraţiei de la poarta (gardul) Europei. Pentru că au avut ochii larg închişi.
___________
EDITARE ULTERIOARĂ:

Mi-aduc bine aminte cum Italia, lăsată singură în faţa valului de migranţi (acum vreo 2 ani, dacă nu mă înşală memoria), a făcut apel la Europa, să o ajute să facă faţă. Nu mai ştiu cum a reacţionat Europa după acest apel (era vorba de vreo 2 mil de migranţi pe care i-a absorbit Italia), dar cert este că ar fi trebuit să ia acest fapt ca pe un serios semnal de alarmă - dincolo de toate celelalte semnale de alarmă, anterioare sau ulterioare cazului Italiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu