miercuri, 30 aprilie 2014

„În măsura în care ni s-a comunicat, am identificat”...

... sau cum rezolvă Ministerul Educației Naționale problema excesului de talent al elevilor români.

___________________________________________________________________
Romanian authorities have neither the resources, nor the will to solve the problem of financing the trip to the US of the several Romanian highschool students who won a NASA-launched contest.
__________________________________________________________________

Un articol preluat de pe blogul lui Victor Potra - de data asta fără nici un comentariu sau vreo subliniere care să-mi aparţină. Ar fi, evident, redundante.

Astăzi (13.04.2014), am urmărit online înregistrarea emisiunii Fabrica de la Realitatea TV (ediția de la 13:15), care a dezbătut problema fondurilor pentru elevii care au câștigat premii la concursul NASA. Aveți linkul mai jos.
Reprezentantul Ministerului Educației Naționale (nu-i știu numele pentru că în înregistrare nu este prezentat și nici nu are burtieră) a confirmat o situație șocantă pentru mine, deși o bănuiam. Ministerul habar nu are ce se întâmplă în sistemul preuniversitar de învățământ.
Încolțit de moderatoare cu întrebări dacă există la minister o evidență centralizată cu toate situațiile în care elevii români supradotați au nevoie de finanțare pentru ca cel puțin să se poată duce să-și ridice premiile câștigate (nici vorbă să fie ajutați să obțină rezultate de excepție), funcționarul MEN s-a apărat stângaci, spunând că „am identificat fonduri pentru susținere, în măsura în care ni s-au comunicat [aceste rezultate, n.n.]”.

Ce ne spune această exprimare? În primul rând că nu există nici o strategie sau planificare pentru susținerea inteligenței românești din școli și licee. Fondurile se identifică pe moment, când apare o situație care, datorită mediatizării, pune guvernul într-o postură jenantă.





În al doilea rând, că nu există un sistem funcțional de comunicare de la nivelul instituțiilor de învățământ aflate la bază (școli, licee)  până la nivelul guvernamental cu putere de decizie în privința fondurilor. Teoretic, liceul ar trebui să ceară resurse la Inspectorat, și, prin Inspectoratul General, această cerere să ajungă la Ministerul Educației Naționale. Deja devine evident că acest flux normal nu funcționează.

Practic, ce s-a întâmplat în cazul concursului NASA? Prim-ministrul Victor Ponta a aflat din presă de caz și a solicitat ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie,  includerea concursului „NASA Space Settlement” pe lista concursurilor internaționale pentru care se asigură finanțare pentru participarea elevilor români. Linkul către comunicatul de presă aici:  http://www.edu.ro/index.php/pressrel/21199 De remarcat textul foarte vag al comunicatului, se vede că au fost luați prin surprindere. Când este disponibilă finanțarea, cui trebuie să se adreseze elevii care au câștigat premii, face cineva o centralizare la nivel național? Întrebări lăsate fără răspuns de reacția MEN.

Să nu uităm că la nivel național sunt 34 de echipe de elevi români din Constanța, Brașov, Slatina și București care au câștigat premii și mențiuni și care ar trebui să-și susțină proiectele la conferința  International Space Development Conference (ISDC)  desfășurată între 14 si 18 mai în Los Angeles, USA. Colegiul Vianu este doar o parte a problemei, așa cum acest concurs NASA este doar vârful aisbergului talentului românesc ignorat de guvernanți.

Fără a-mi aroga nici un merit, pentru că acesta aparține în exclusivitate copiilor, nu pot să nu mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă:

1. nu primeam unul dintre emailurile prin care o echipă de elevi solicita sponsorizare
2. pe 1 aprilie nu mă apucau nervii și nu scriam un articol despre aceasta situatie  (linkul aici http://wp.me/piDJ6-21)
3. Camelia Badea nu prelua subiectul, dezvoltându-l și publicându-l pe 6 aprilie pe ziare.com (linkul aici)
4. informatia nu era răspândită viral pe Facebook, apoi preluată și de televiziuni.


S-ar fi întâmplat fix nimic, pentru că problema nici nu ar fi existat pentru guvern. Ca să-l parafrazez pe reprezentantul MEN, „în măsura în care nu ni s-a comunicat, n-am identificat”. Iar copii geniali ar fi rămas acasă, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți în care au luat premii.




Un comentariu:

  1. De unde sa mai fie bani si pentru copiii supradotati? Maine, poimaine incepe razboiul, abia daca o sa avem bani de avioane!
    (Aflat în vizită la Fabrica de Avioane din Craiova, premierul Victor Ponta le-a spus reprezentanţilor uzinei că, „deşi ne paşte un război“, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi, informează Mediafax…)

    RăspundețiȘtergere