vineri, 28 martie 2014

Protest răsplătit

___________________________________________________________________
The rewards of protests in democratic Romania. Fines and cuffs for construction workers who dared claim the payment for their work. 
__________________________________________________________________

Cu puţină vreme în urmă, o zi frumoasă de martie a fost tulburată în cartierul meu. Muncitorii care lucraseră la reabilitarea termică a unui bloc s-au blocat pe schele, la ultimul etaj: protest spontan.


Erau lucrători cu ziua, la negru şi nu-şi mai primiseră banii de ceva vreme. Au declarat că ei nu mai coboară de pe schele dacă nu-şi primesc drepturile. Vreo 5000 de lei.

A venit Poliţia, a venit Salvarea, s-a înconjurat zona cu "bandă poliţienească". A venit şi o tanti reprezentantă a firmei angajatoare. Care a confirmat: da, sunt de plătit restanţe de bani. Dar ea n-a venit cu banii ăştia, pentru oameni.  A venit, evident, pentru că a chemat-o Poliţia, ca s-o întrebe dacă oamenii chiar au bani de luat.



A venit şi o televiziune - nu mai ţin minte care - dar prea târziu pentru a transmite imagini ŞOCANTE de la faţa locului.


Au stat muncitorii pe schele vreme de câteva ore. După care, cu chiu-cu vai, cu şoşele şi momele, i-au convins domnii de la Poliţie să se dea frumuşel jos. Şi frumuşel le-au pus cătuşe la mâini şi i-au băgat la dubă. Unde li s-a adus la cunoştinţă că au de plătit, fiecare în parte, o amendă pentru tulburarea liniştii publice, plus o amendă pentru munca la negru. Deh, după faptă şi răsplată, nu-i aşa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu