miercuri, 31 iulie 2013

Vișinescu - fișa postului: exterminarea lui Ion Mihalache

____________________________________________________________________
Finally, Romanian authorities find it proper to prosecute the torturers of the old communist jails, after their 25 years of defiance. But hey, better late than never, right? And imagine, these monsters have the nerve to curse us, too! THIS is where we got to, after tens of years of igoring a proper trial of the communism.
____________________________________________________________________

Mi-aduc bine aminte o mărturie a unui fost deținut politic, într-o emisiune tv, legată de gardianul care îl păzea: cu mari riscuri, acesta din urmă i-a strecurat odată o bucată de pâine neagră în plus față de porția zilnică… Am reținut acest episod probabil pentru că este una dintre foarte puținele mărturii pe care eu le-am auzit (de fapt cred că singura) despre urme de omenie la gardienii regimului comunist. Dar poate vor mai fi fost și altele… îmi place să cred că undeva un gardian a trecut cu vederea vreo "abatere", că în altă parte un altul o fi dus o cană cu apă la gura unui muribund… Dar astea, nu-i așa?, ar fi excepții extrem de rare…
Regula gardienilor din pușcăriile comuniste a fost cea a excesului de zel. A abuzului inimaginabil. A schinguirilor draconice. Pentru că puteau. Pentru că "au îndeplinit o funcție" care le dădea puterea asta. Și pentru care nu se consideră răspunzători: „Nu sunt răspunzător. Am îndeplinit o funcţie. Ce vreţi de la mine?” - întreba, de curând, furios și amenințător, Alexandru Vișinescu, directorul penitenciarului de exterminare a deținuților politici de la Râmnicu Sărat.  De ce s-ar simți vinovat și răspunzător acest torționar, dacă Statul român i-a răsplătit atâția ani de zile devotamentul și eforturile exercitate în "funcție" cu o pensie grasă și o viață comodă?…Ca director al penitenciarului de la Râmnicu Sărat, Vișinescu probabil și-a alcătuit singur fișa postului, croind-o, desigur, pe măsura lui de devotat al regimului până la moarte. Până la moartea altora, firește… 

Sub îndrumarea lui sârguincioasă* s-a stins în chinuri Ion Mihalache, fruntaș al PNȚ și unul dintre făptuitorii Marii Uniri… 

Deținut la Râmnicu Sărat, acesta a fost torturat, bătut, lăsat fără îngrijire medicală după ce s-a îmbolnăvit;  "după 1960 nu a mai ieșit deloc din celulă și tot de atunci, din cauză că era bolnav, nu s-a mai ridicat din pat. În această situație, gardienii, în frunte cu directorul Vișinescu, năvăleau în celulă, îl trânteau jos pe pardoseală și îi scoteau patul afară. Luni de zile a avut parte de acest tratament sălbatic, până la 5 februarie 1963, când și-a dat sfârșitul, fără nici un fel de asistență medicală." - relatează Ion Diaconescu**, ultimul martor al iadului comunist de la Râmnicu Sărat.


Ca devotat "funcționar" ce se găsea, Vișinescu a coborât printre subalterni, îndeplinindu-și cu abnegație "funcția" și a purces la aplicarea corecțiilor cu mâna lui, temeinic, să fie treaba bine făcută; Ovidiu Borcea, unul dintre fondatorii organizației anticomuniste Muntenia, a beneficiat și el, din plin, de tratamentele aferente "funcției" lui Vișinescu: "și l-au dus pe Ovidiu la subsol și l-au bătut crunt cu cureaua pe pielea goală să spună cu cine a vorbit și ce a spus. L-a bătut chiar directorul Vișinescu" - își amintește Ion Diaconescu**. Dar Ovidiu Borcea era tânăr și rezistent, a rezistat până la capătul iadului, ca și Ion Diaconescu. Alții, din păcate, mulți alții s-au stins acolo, în temniță… Ion Arnăutu, Gheorghe Dobre, Constantin Hagea, Ion Lugoșianu, Constantin Pantazi, Gheorghe Placințeanu, Teodor Roxin și încă atâția alții care și-au dat obștescul sfârșit acolo, în pușcăria exterminării,  în vreme ce Vișinescu își exercita "funcția"… Să aibă, nu-i așa, și gura lui ce mânca mai târziu, la pensie, când statul îi va răsplăti din plin eforturile… Dar acest Alexandru Vișinescu este doar unul dintre călăii de la Râmnicu Sărat. Și, desigur, doar unul dintre cei care și-au exercitat, nu-i așa, "funcția". Alături de el, răspunzători de torturile și asasinatele de la Râmnicu Sărat au mai fost: "politicul Lupu, lt. Maj. Năstase Gheorghe… și doctorii Dumitrescu Aurel, Grunberg Ianci și sanitarul Boboc. Iar o parte din supraveghetori: Bucur Radu, Burlacu Victor, Ciocârlan Gheorghe, Ciocio Ion, Costican Tudor, Dănilă Ștefan, Dobrin Ion, Ene Zamfir, Găzdaru Dumitru, Guță Grigore, Huiu Ion, Furnică, Iordăchescu Ion, Mihu Gh., Mihalce Fănică, Militaru Dumitru, Mitrofan Fănică, Necula Ion, Nistor Ion, Oroveanu Dumitru, Păduraru, Păis Ion, Papuc Nicolae, Perian Ion, Rusini Alexandru, Dan Valter, Stoica Vasile, Șerban Ion, Tabiet Vasile, Vârloi Radu, Vrancea Ion, Vasile Victor, Vasiliu Ion, Vâlceanu Nicolae, Voicu Ion, Vulpoi Gheorghe… și mulți alții, numărul lor ridicându-se la peste 50 de gardieni." * Care și-au exercitat "funcția", care (câți or mai fi în viață) nu se simt probabil nici ei răspunzători, ca și Vișinescu, și ne râd în față. Ne râd în față  pentru că NIMENI n-a considerat de cuviință să-i tragă la răspundere vreme de 24 de ani. Pentru că acea condamnare a comunismului a fost făcută doar pe hârtie. Pentru că statul le-a răsplătit eforturile și devotamentul cu salarii și ulterior pensii grase, în vreme ce nu  s-a sinchisit măcar să anuleze sentințele atâtor eroi anticomuniști, care au murit înainte de  a fi reabilitați. De aceea torționarii au tupeu. De aceea își permit să ne înjure de Cristoși. 


__________________________________________________

* Despre regimul de exterminare la care a fost supus Ion Mihalache, citiți mai multe pe blogul Țărănista

** Amintirile lui Ion Diaconescu despre Râmnicu Sărat le găsiți pe blogul Țărănista

Un comentariu:

  1. Asa cum a fost facut un proces al nazismului, tot asa trebuie facut si pentru comunism. Este imposibil sa se mearga mai departe. Trebuie neaparat sa se predea in scoli tot ce au facut acesti comunisti.
    Comunisti care au dat propietarii afara din casele lor, fara a le da voie sa-si ia din lucruri, comunisti care au bagat in inchisori intelectualitatea romaniei, comunisti care au furat pamanturile si averile romanilor. Nu se poate trece mai departe pana nu se vor judeca acesti hoti si criminali numiti comunisti.

    RăspundețiȘtergere