sâmbătă, 30 iulie 2011

Errare humanum est, perseverare… bachalariatus vax!

_______________________________________________________________________
Blaming the young generation is easy, but what is the contribution of older generations to the state of facts of the present society? One answer may lie in this Letter of Protest of one of Romania's highschool students
_______________________________________________________________________

Dragii mei cititori, luna aceasta m-am hotărât să nu mai postez un articol care îmi aparține, ci să dau cuvântul lui Gabriel-Razvan GHERCOIAS, unul dintre elevii acestei țări, care a dat examenul de bacalaureat anul acesta și care a postat pe Facebook Scrisoarea de protest pe care o reproduc mai jos. Sublinierile (cu litere aldine) îmi aparțin, ele evidențiază pasaje care mi-au atras în mod special atenția. La sfârșit, voi adăuga unele observații personale, legate de acest subiect.


SCRISOARE DE PROTEST

"Generaţia rataţilor! Generaţia etnobotanistilor! Generaţia idioţilor! Generaţia facebook! - aşa ne cataloghează mass media şi opinia publică din întreaga ţară în zilele acestea pe toţi care am dat Bacalaureatul - eu le spun doar atât - RUSINE! Ruşine tuturor!


Ruşine pentru că aţi ajuns să daţi vina pe o generaţie crescută de voi, arătată cu degetul acum tot de către voi! Ruşine sistemului care ne-a crescut! Ruşine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani încoace! Ruşine nouă, vouă, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMÂNIEI!

Am ajuns după 20 de ani de şpagă, de modele gen Becali şi Bianca Drăguşanu, de învăţământ prost manageriat, de legi prost făcute să profite cei puternici, de facultăţi pe pile şi pe bani din care au ieşit generaţii întregi de dascăli care ne-au educat pe noi, cei idioţi şi fraieri, cei care ne aflăm acum în aceeaşi oală, indiferent dacă ne-am luat sau nu BAC-ul, am ajuns la o limită!

Nu mai suportăm! Refuzăm să credem că suntem o generaţie pierdută! Suntem de fapt prima generaţie care va fi sacrificată cu folos, şi asta deoarece ne-am saturat de ce se întâmplă în ţara asta! Totul trebuie să înceteze! Pentru asta vom ieşi în stradă şi vom cere dreptate! Cerem ajutorul oamenilor corecţi, ajutorul moral de care avem nevoie pentru a progresa! Toată lumea este acum şocată de rezultatul Bacalaureatului şi implicit de învăţământul romanesc. Ohh, dar ce surpriză! Cât de neaşteptat! Ce şoc! INCREDIBIL! SENZAŢIONAL!

Adică din aceşti copii care din `99 până acuma li s-a schimbat programa de n`spe ori, care au intrat la liceu să dea bac din geografie şi s-au trezit în a 12-a că dau din fizica, aceşti copii care au văzut zi de zi la televizor cum este încurajată prostia şi incultura alături de băieţi cu bani făcuţi fraudulos înconjuraţi de curve semi-îmbrăcate în direct la televizor, aceşti copii bătuţi de soartă că s-au născut într-o ţară ca asta, o ţară în care e mai important ce chiloţi are Crudu decât rezultatele sportive şi intelectuale ale țării, aceşti copii nu au devenit nişte genii eminesciene??? Serios??? Aceşti copii nu au intelect nici măcar cât Einstein??? DOAMNE! CE NERUŞINARE!! Mai nemernici etnobotanisti!!! Cum puteţi mai gunoaielor, mai loazelor să nu învăţaţi şi să intraţi fără pile şi copiat la facultăţi când aveţi atâtea modele demne de urmat??? CUM E POSIBIL O ASEMENEA DEPRAVARE? Adică mai bine staţi pe facebook si pe messenger decât sa urmăriţi modelele oferite la tv???

Adevărul e că de 20 de ani ne aşteptăm sa iasă nişte flori de nufăr în locuri în care nu am aruncat nici măcar seminţe de urzică! Asta e realitatea! Va uimeşte promovabilitatea de la BAC? Dar de cea de la titularizări de ce nu ziceţi nimic? Ei nu-s loaze, etnobotaniști? E posibil sa iei 1.20 la titularizare şi sa te mai consideri profesor? E posibil sa iei diploma frauduloasa la Spiru Haret si sa educi apoi generaţii întregi? Ştiaţi ca 25% din toţi profesorii actuali au studiile făcute la Spiru Haret? Sau asta nu e important pentru voi? Ştiaţi că suntem pe penultimul loc din Europa şi la egalitate cu Congo la nivelul învăţământului? Şi asta nu de acuma, de un an-doi ci de aproape două decenii!!! Aşadar, de ce vă miraţi? De ce sunteţi indignaţi? aaaa… aveaţi impresia ca dacă le oferiţi părinţilor şi bunicilor noştrii spectacole tv ieftine şi barbare, adevărate sugative de rating, sau dacă le cumpăraţi votul şi ii minţiţi în campanii electorale infinite, noi odraslele lor o sa fim dintr-o dată altfel?

Ei bine, suntem altfel, dar nu asa cum credeţi voi! Suntem diferiţi! Suntem diferiţi prin faptul că ştim sa spunem GATA! Gata cu adevăratele gunoaie din ţara asta! Nu va mai merge! Noi avem onoare şi demnitate, nu mai suntem nişte slugi în fata voastră, iar dacă nu vom reuşi să vă schimbăm, vom pleca din ţară, şi atunci sa rămâneţi voi să vă plângeţi de milă! Noi, generaţia etnobotaniștilor cum ne spuneţi voi o să vă arătam ca avem mai mult curaj decât toate generaţiile voastre de comunişti la un loc! Reprezentam adevărata forţă deoarece noi suntem VIITORUL iar voi sunteţi doar nişte amărâţi care vor muri şi vor fi uitaţi de istorie! Voi aţi fost PERIOADA NEAGRĂ din istoria acestei tari şi asa veţi fi ţinuţi minte, iar noi, noi suntem PRIMII! PRIMII care se revolta împotriva voastră!"
Cu stima,
Gabriel-Razvan GHERCOIAS
Bucuresti ROMANIA


Ader în mare parte la mesajul acestei scrisori, pertinent și de bun simț, și închei cu observațiile de care vorbeam mai sus și de la care nu pot să mă abțin:
1. Nici sistemul, nici așa-numitele "modele", nici profesorii dezinteresați și nemotivați, NIMENI NU ÎMPIEDICĂ PE NIMENI SĂ PUNĂ MÂNA PE CARTE, să-și însușească toate cunoștințele necesare obținerii unei amărâte de notă de trecere la examenul de bacalaureat… Dragi elevi, este o EROARE să așteptați ca sistemul să se stabilizeze și să devină fiabil și viabil. Singura soluție pentru voi este să puneți mâna pe carte, măcar din când în când… Ascultați-l pe Tudor Chirilă, că zice bine: "Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana. Nu-i mai ascultati doar pe profesori. Cititi orice, fara discernamant". E singura voastră șansă…
2. Dacă sistemul permite actualmente admiterea la liceu cu media 3 și ceva, LA CE DEZASTRU NE PUTEM AȘTEPTA PESTE 4 ANI LA BAC?? Invocarea faptului că actualmente sunt obligatorii 10 clase este un pretext jalnic pentru a admite în licee elevi cu medii sub 5. Și acum vreo 20 de ani era obligatoriu învățământul de 10 clase, DAR LA LICEU SE INTRA TOTUȘI CU MEDIA MINIMĂ 5, așa cum de altfel se promova până în clasa a opta și ulterior! Dar erorile sistemului sunt cu mult mai multe, au fost și sunt analizate și răs-analizate cu diverse ocazii, totdeauna în van, nu-i așa?

Atât sistemul de învățământ, cât și elevii direct afectați de acesta persistă fiecare în greșelile proprii… Iar urmările sunt dezastruoase… Errare humanum est, perseverare… bachalariatus VAX!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu