sâmbătă, 16 octombrie 2010

Nostalgia comunismului

________________________________________________________________________
Nostalgics of the communist regime (over 40% of the Romanians, says a recent poll) would vote for the dictator Nicolae Ceauşescu today, if he were alive and ran for presidency. This is a short reminder of what the communist regime actuallty meant for the Romanian people. 
_______________________________________________________________________

Se pare că din ce în ce mai mulţi români (41% !!!!) regretă comunismul şi ar vota la următoarele alegeri cu Ceauşescu, dacă ar fi posibil.
Acestor români le dedic aceste rânduri.
Când slăviţi "marile realizări" ale comunismului, gândiţi-vă la cei care au murit la Canal.
Când comparaţi foamea de azi cu cea de atunci, amintiţi-vă, de pildă, de cozile la carne. Personal am asistat la moartea unui om la coadă la pui.
Când afirmaţi că statul vă asigura o casă, amintiţi-vă că locuiaţi CU CHIRIE în casele STATULUI. Ceauşescu NU dădea case TUTUROR, aşa cum circulă povestea. Cartierul Zăbrăuţi stă mărturie, printre altele. Acolo am cunoscut familii de 4 persoane care locuiau îngrămădite în garsoniere confort 3. Aceia nu erau români, nu trăiau în aceeaşi ţară, sub acelaşi regim?




NU vă iluzionaţi că TOATĂ LUMEA AVEA DE MUNCĂ. CEL PUŢIN cei care aveau "dosare pătate" aveau dificultăţi IMENSE în a se angaja. Mulţi nu au mai avut posibilitatea de a munci niciodată. Aceia nu erau români, nu trăiau în aceeaşi ţară, sub acelaşi regim?
CUM v-aţi simţi azi, dragi nostalgici ai comunismului, dacă statul v-ar confisca mâine averea? Aşa, deodată, să vă treziţi că nu mai aveţi nimic: casă, pământ, firmă, maşină, NIMIC! Ba încă să mai faceţi şi puşcărie pentru simplul fapt că v-aţi descurcat în viaţă mai bine decât alţii!
Şi încă ceva: VOI aţi fost cuminţi, n-aţi crâcnit, aţi bătut din palme, v-aţi bucurat de căsuţa şi serviciul date de stat ÎN VREME CE ALŢII MUREAU ÎN PUŞCĂRIILE COMUNISTE PENTRU DREPTURILE VOASTRE, furate de comunismul pe care îl aplaudați. Alţii şi-au dat viaţa pentru libertate în 1989, când voi, probabil, vă ferecaţi în casă tremurând de frică şi sperând să se termine totul odată, indiferent cum. E omenesc. Frica, laşitatea sunt omeneşti şi adeseori justificabile, ba chiar justificate. Dar, dacă vă place sau vă complaceţi în această stare, sunteţi LIBERI să optaţi pentru unul din regimurile comuniste existente astăzi în lume.

Fireşte, şi această nostalgie a comunismului este justificată într-un fel sau altul. Fiecare îşi are justificările lui. Sărăcia, cuţitul ajuns la os. Sau poate doar O MEMORIE FOARTE SLABĂ. Îmi e greu să cred că nu aţi avut de a face, într-un fel sau altul, cu aparatul opresiv al comunismului. Voi sau rudele voastre. Sau prietenii, vecinii, colegii, cunoştinţele voastre. Sau poate doar aţi auzit "poveşti" despre oameni ridicaţi de Securitate pentru că au spus un banc sau au ascultat Vocea Americii. Sau au comentat ceva despre regimul comunist în timp ce îngheţau pe la vreo coadă la brânză, lapte, ouă, pâine, carne, vată, hârtie igienică, banane, bomboane cubaneze sau... orice altceva...

Chiar credeţi că România nu ar fi avut NICIODATĂ blocuri, metrou, irigaţii, drumuri, industrie sau alte realizări măreţe? Şi chiar dacă nu ar fi avut NIMIC din toate astea, ar fi însemnat sfârşitul ţării? Personal, m-aş debarasa de toate aceste realizări, numai să nu fi murit atâţia oameni! NU MERITĂ UN ASTFEL DE PREŢ! O singură viaţă de om e mai valoroasă decât toată industria, metrourile şi blocurile pe care le tot fluturaţi ca justificare pentru nostalgia comunismului.

Iată mai jos câteva din "realizările" comunismului, cu dedicaţie pentru voi, cei 41% (SPER SĂ NU FIE ADEVĂRAT!!!) care l-aţi vota pe Ceauşescu:

COMUNISMUL PE SCURT

Secretele comunismului. Crime în masă:



COMUNISMUL PE LARG:

ROMÂNIA:

Penitenciarul de la Sighet:



Închisoarea copiilor




Experimentul Piteşti:



RUSIA:

Epurarea stalinistă:



Vocile Gulagului:



CHINA:
Revoluţia culturală:




Pentru alte materiale, mai daţi şi voi o căutare. Veţi găsi destule. Şi poate data viitoare gândiţi înainte să vorbiţi cu regret despre această ruşinoasă pată pe obrazul omenirii şi al umanităţii.

9 comentarii:

  1. Cel mai ingrijorator este faptul ca am cunoscut tineri (20-25 de ani) care, la prima strigare, pareau suficient de destupati si care n-ar fi zis un "nu hotarat" comunismului. Aici cred eu ca e marele pericol. Pentru ca, efectiv, nu ai ce sa ceri unui om care a trait in comunism (deci, sa zicem, avea mai mult de 20 de ani in 1989) si care acum declara sus si tare ca ar vota cu Ceausescu. Oamenii astia sunt pierduti forever si nu merita sa-ti bati capul cu ei. Dar mandrii nostri tineri, absolventi de facultati particulare, sa spuna ca ar vota cu Ceausescu? Aici avem o problema. Mare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da. Problema este MARE. Aceşti tineri sunt cel puţin... naivi. Însă, dacă au fost crescuţi de părinţi cu memoria scurtă şi care le-au prezentat comunismul ca fiind raiul pe pământ... la ce să te aştepţi?
    Pe de altă parte, anticomunismul a cazut în desuetudine şi este chiar ridiculizat; în opinia publică şi în mass media reacţia este ceva de genul: "hai, domnule, lasă-mă cu subiecte d-astea învechite", sau "ce a fost a fost", "hai să uităm şi să iertăm" etc. etc.
    Însă, nu-i aşa, un popor care îşi uită trecutul riscă să-l repete. Şi poate că asta se intenţionează!
    Se pare că respectivii tineri se supun, cuminţi, îndemnului formaţiei Sarmalele reci: "nu uita că ţara te vrea prost"!...
    Numai bine,
    Cris A.

    RăspundețiȘtergere
  3. Total de acord cu tine!!! Andrei Enuta

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulţumesc, Andrei! Te mai aştept pe aici.
    Cris A.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai intii precizez ca sunt in asentimentul tau,dar, mare atentie in a deosebi lumea reala de lumea ideilor!Atrocitatile comunismului,stalinismului,nazismului,totalitarismului,cu argumentele urii,intolerantei,nationalismului sovin,sunt lucruri cit se poate de reale,si as avea si eu "n" exemple din istoria citita dar si traita,ca sa blamez degradarea umana la care au dus acestea.Spuneam "atentie la lumea ideilor"caci pun in balanta si "binefacerile" capitalismului cu argumentele proastei intelegeri a libertatii , democratiei,si rezultatele pe care le vedem:ura,invidie,avaritie,violenta,sex neinfrinat,droguri,minciuna etc.Fisiunea nucleara si dinamita n-au fost "idei" de razboi dar practic acolo au ajuns.Societatile se succed oarecum firesc asa cum s-au nascut si au pierit imperii(Maia,Egipt,Roma,Atena,Babilon....ma refer desigur la culturi si civilizatii,din est, vest,nord sau sud,mai recente sau mai vechi)
    Firul este logic si nu-l mai dezvolt!
    Ideea de comunism n-are nimic de-aface cu Ceausescu ,doar mintile slabute si conditionate de regim mai o leaga de el si tot contextul.
    Daca APLICATIA este proasta nu implica si ca ideea este proasta!Eu cred ca si Marx ca numai pe un fond de bunastare societatea se va transforma firesc in alta.Istoria are timpii ei in care viata unui om e "o clipa",iar dobitocii ce l-ar vota pe Ceausescu nu vad mai departe de burta lor.Asa s-a intimplat mereu cu masele,si e firesc ,nu crezi?
    Sunt pentru progres cum mi se pare firesc sa fie orice fiinta ginditoare,dar regret ca nu voi apuca utopia ,deocamdata,numita comunism.Cei inchistati in minte nu vor intelege niciodata cit de tare urasc ce-a fost si totusi cit de tare vreau sa fie dar altfel!
    La urma urmei nici capitalismul nu-i nepieritor(se tot clatina ha,ha,ha),doar ca mi-e teama ca nu va da sansa aparitiei noului sistem.Ne ducem dracului cu totul,cu saci de bani in spate si diamante la chiloti!Se moare de foame in Africa dar si in luxul occidental.Sunt multe alte lucruri de spus,si in final nu ramine decit sa sper ca OMUL sa fie un supravietuitor .Globalizarea o vad ca un prim si timid pas (cutremurator,ca o nastere grea dealminteri)spre acel ceva ce poate fi chiar comunismul ce va veni in miile de ani ce vor urma(daca oprim autodistrugerea!),asa ca deocamdata sa ne vedem cu bine la o bere (un suc ,ce vrei),caci "timpul ne este scurt".
    Cred ca se potriveste de minune cu antitot,ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  6. Romania a uitat sau a fost ajutata sa uite ce a insemnat comunismul pentru romani si explicatia se regaseste in modul prost in care a fost gestionata tara timp de 20 de ani ,de parca asta s-a si dorit.
    Nu credeam sa ajung vreodata sa ma regasesc in aceasi situatie dar urmasii comunistilor ,revopsiti in democrati sadea ,au adus Romania si pe romani intr-o situatie disperata ,aceasta este explicatia .

    RăspundețiȘtergere
  7. Eheei... o întreagă filosofie aici... iată o aplicaţie practică vizavi de socialism :)) Mi-a plăcut mult exemplul:
    http://mariuscruceru.ro/2010/07/24/lectia-de-socialism/

    RăspundețiȘtergere
  8. "Chiar credeţi că România nu ar fi avut NICIODATĂ blocuri, metrou, irigaţii, drumuri, industrie sau alte realizări măreţe? Şi chiar dacă nu ar fi avut NIMIC din toate astea, ar fi însemnat sfârşitul ţării? Personal, m-aş debarasa de toate aceste realizări, numai să nu fi murit atâţia oameni! NU MERITĂ UN ASTFEL DE PREŢ! O singură viaţă de om e mai valoroasă decât toată industria, metrourile şi blocurile pe care le tot fluturaţi ca justificare pentru nostalgia comunismului."
    Unde sunt noile realizari ale democratiei??: fura cine poate, alti o duc bine pe cand altii isi rup spatele, industrie 0, cultura 0, numai principii de 2bani si negative...cine poate aduna cat mai mult...halal fratilor..ati vrut libertate aveti libertate..felicitari ;)
    un exemplu de realizare http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-avem-cele-mai-scumpe-autostrazi-din-lume-dar-drumurile-exista-doar-pe-hartie.html si lista continua si e ff mare

    RăspundețiȘtergere
  9. Dragă Alex,
    Ai urmărit videoclipurile cu "realizările comunismului", ale căror linkuri le-am dat mai sus? Presupun că nu...
    Să înțeleg că nu ți-e bine în această libertate GREU câștigată? Așa cum e ea, cu bune, cu rele, crede-mă e mai bine decât înainte din MULTE puncte de vedere...
    Uită-te la acele clipuri, și, dacă ai posibilitate, îți recomand Povestea Sovietelor, să te lămurești mai bine cu "realizările" astea ale comunismului. Presupun că nu ai cunoștință de ele, din experiență directă sau indirectă.
    După ce te mai documentezi despre comunism și ORORILE LUI ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE, mai vorbim. Cred că nu vei mai avea aceeași părere.
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere