duminică, 20 martie 2016

10 (zece!) moduri de a fuma legal

1. Fumaţi ţigări electronice.


Foto: fool.com
Acestea nu sunt interzise prin lege decât în mijloacele de transport în comun (Art. 3 (12) Zic unii că ar fi interzise şi în locurile de joacă pentru copii, dar nu am găsit în lege o astfel de prevedere:
Art. 3
(12) În spaţiile prevăzute la art. 2 lit. n1) este interzisă inclusiv utilizarea ţigaretei electronice.
Art. 2
lit. n1): mijloc de transport în comun se înţelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor;

NOTĂ: Conform legii în cauză, ţigările electronice NU ar trebui să fie deloc interzise, nicicând, niciunde (deci, nici în mijloacele de transport în comun!). Pentru că nu sunt produse din tutun, din ele nu se inhalează fum de tutun, ci un abur care poate conţine (sau nu) nicotină. Ele reprezintă, alături de alte produse (plasturi sau gumă de mestecat),  o alternativă de administrat nicotină celor dependenţi de aceasta.


2. Fumaţi ţigări medicinale.

Acestea nu conţin tutun, nici nicotină. Or, Legea Antifumat este o lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. La Art. 2, legea defineşte exact fumatul şi ţigara:
e) fumat se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe;
f) ţigarete se înţelege produsele din tutun ce conţin tutun prelucrat, tutun tăiat, învelit într-un sul longitudinal de hârtie, cu secţiune rotundă sau ovală, care conţine tutun prelucrat, dispus într-un mod adecvat pentru a fi fumate în mod direct.
Aşadar, puteţi fuma oricând şi oriunde ţigări medicinale NTB – care conţin alun turcesc, papaya, menta, eucalipt – nici un strop de tutun sau nicotină ;)
NOTĂ: Chiar dacă, teoretic, puteţi fuma astfel de ţigări oricând şi oriunde, eu aş recomanda să vă limitaţi totuşi la spaţiile în care era permis fumatul anterior acestei legi. E o chestie de bun-simţ. Că fumul de la NTB-urile alea miroase ca naiba :(

3. Fumaţi ţigări din alte plante de fumat, în afară de tutun

Vă puteţi fabrica singuri ţigări din plante care se pot fuma: foi de dafin (care au şi efect antiastmatic) busuioc, muşeţel, mentă (şi ea intra odinioară în ţigările antiastmatice), eucalipt, regina nopţii (folosită în Orientul Mijlociu la ţigări şi narghilea – vezi aici), pătrunjel (da, din pătrunjel sunt făcute mai nou ţigările din care trebuie să tragă actorii în scenele în care fumează – vezi videoclipul de mai jos).
Ori puteţi face un amestec de plante de fumat pentru narghilea – plăcerea va fi mai mare, presupunând implicarea directă şi personală în "fabricare" şi preparare, încununată de bucuria împărtăşirii cu prietenii. ;) Despre ierburile care se pot fuma aflaţi mai multe aici, dar vă mai puteţi interesa pe net - o să fiţi miraţi de câte veţi afla ;)
De asemenea, puteţi fuma liniştit şi legal amestecul de plante  fără tutun şi din pipă



NOTĂ: Cred că unele dintre aceste plante miros şi ele groaznic când sunt aprinse – în afară de regina nopţii (poate şi menta sau eucaliptul?) – aşa că ar fi bine să le fumaţi tot în locurile în care era permis înainte fumatul ;) De asemenea, interesaţi-vă şi despre eventualele efecte negative ale plantelor de fumat, ca să vă asiguraţi că nu vă puneţi sănătatea în joc!

4. Consumaţi tutun de prizat.

Foto: tobaccoshop.ro
OK, ăsta propriu-zis nu se fumează, dar vă poate asigura doza de nicotină fără să fiţi nevoiţi să ieşiţi afară, în frig sau arşită. Consumul tutunului de prizat nu este interzis prin această lege. Aşa că… daţi-i drumul, luaţi-vă doza de nicotină din priza de tutun. Bonus: vă puteţi amuza copios când cei de la masa alăturată se vor uita dubios la voi că trageţi pe nas :)))
Găsiţi tutun de prizat pe tobaccoshop.ro  Şi nici nu e scump ;)

NOTĂ: Înainte de a consuma tutun de prizat, dacă nu aţi mai făcut asta niciodată, zic eu că ar fi bine să-i întrebaţi de domnii ăştia care îl comercializează cum se consumă (aici); să nu faceţi cumva vreo intoxicaţie cu nicotină!

5. Fumaţi narghilea

Foto: tobaccoshop.ro
 Conform definiţiei legale a fumatului, acesta se realizează inhalând fumul de tutun din ţigarete, trabucuri, cigarillos, pipe. Şi atât. Alte dispozitive nu sunt menţionate.
Dar mai există şi narghileaua, doamnelor şi domnilor. Nu este interzisă în mod explicit de lege.  Putem înţelege că… ce nu e interzis e permis? Eu zic că da, pentru că însăşi definiţia fumatului exclude narghileaua din ecuaţie.

NOTĂ: Am găsit pe okazii.ro un dispozitiv interesant: o narghilea electronică pe care tare mi-ar plăcea s-o încerc ;) (o puteţi vedea aici)


6. Fumaţi din alte dispozitive


Aici va trebui să vă puneţi imaginaţia la încercare. Şi, desigur, va fi fiecare pe răspunderea lui şi pe pielea lui!
După  cum aţi observat, probabil, la punctul 2 am subliniat, la definiţia ţigaretelor, sintagma "de hârtie". Deci, dacă puteţi obţine un fel de "ţigară" din alt material (metal, de exemplu) puteţi fuma liniştiţi (da, chiar şi tutun! – pentru că legea defineşte fumatul ca inhalare de fum de tutun din ţigaretă – pe lângă trabuc, cigarillos şi pipă –  iar ţigareta e din hârtie, tot conform legii). Cam cum face puştiul din videoclipul de mai jos (apropo, "catnip" este un fel de izmă şi e chiar sănătoasă pentru plămâni ;) ) Dacă aveţi idee cum se numeşte dispozitivul din care trage băiatul acesta şi cum se poate procura, vă rog să-mi daţi de ştire ;)




7. Fumaţi în spaţii de tip dom (clădiri rotunde)

Pentru că spaţiul închis este definit (la Art. 2, lit. m) ca fiind orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, în mod logic puteţi fuma într-o clădire rotundă, care întotdeauna va avea un singur perete.
La noi în România am descoperit câteva clădiri de genul ăsta. Deci, se poate, după cum se vede mai jos ;)

Foto: casaviitorului.ro

Vă închipuiţi că e greu să construieşti un astfel de imobil? Şi eu am crezut asta, până am descoperit că poţi să-ţi faci singur domul tău la tine în curte:


Şi, dacă nu puteţi construi domul pe cont propriu, puteţi apela oricând la specialişti: inginerul Alexandru Dinulescu, de exemplu, face case sferice la preţ de apartament ;) (aflaţi mai multe aici). E foarte probabil că domnul Dinulescu va primi un mare număr de comenzi anul acesta :D

8. Transformaţi-vă barul în locuinţă personală

O discuţie pe tema aceasta a avut loc pe pagina Liga Fumătorilor, aici.
În ciuda dificultăţilor administrativ-birocratice, eu cred că se poate. De exemplu, dacă deţii un local cu două camere, una o laşi bar, cealaltă o faci locuinţă personală. Privată. Clienţii tăi vor trece pe la bar, vor lua o bere sau o cafea, apoi vor veni în vizită acasă la tine, unde vor fuma cât vrea muşchiul lor.
Dacă ai un local format doar dintr-o încăpere, îl poţi transforma în locuinţă pe numele tău propriu şi personal, iar în faţa imobilului poţi amenaja un mic chioşc (da, ştiu, acte, birocraţie etc., dar se poate!) pe numele firmei, unde să vinzi bere, sau poate instalezi (şi) un automat de cafea sau un automat cu de toate – sandwich-uri, apă, snacks-uri etc. Clienţii tăi vor trece pe la chioşc / aparate, apoi vor veni în vizită la tine, să fumeze o ţigară alături de cafeaua de la aparat ;).

9. Înfiinţaţi un ONG


Tot pe Liga Fumătorilor s-a adus în discuţie, (linkul de mai sus), posibilitatea înfiinţării unui ONG, dar fără prea multe detalii. Eu mărturisesc că am parcurs Legea ONG-urilor şi n-am găsit nici o chichiţă acolo. Am citit prima dată de o chestie similară pe blogul lui Mihai Ursu (aici, punctul 4) şi se pare că în Anglia – unde doamnă şi-a deschis un Centru pentru studierea fumatului – a mers, cel puţin o vreme (ştirea aici).
Presupun că ar merge şi la noi un ONG (pentru drepturile fumătorilor?), unde să se poată fuma, fie în scopuri ştiinţifice, de cercetare, fie fără nici un scop anume – adică pur şi simplu se fumează de dragul de a fuma, într-un spaţiu privat, nu public. Probabil că, ONG-urile fiind persoane juridice de drept privat fără scop lucrativ, au un alt regim de funcţionare, iar spaţiul unde funcţionează nu este automat considerat spaţiu public – ca în cazul tuturor celorlalte entităţi (publice sau private!) cuprinse în Legea Antifumat.
Vă rog să lăsaţi un comentariu în subsolul acestui articol, dacă aveţi idee despre cum s-ar putea pune juridic la punct o asociaţie, fundaţie, ceva, unde să se poată fuma legal în spaţii închise.

10. Fumaţi în toate spaţiile deschise, inclusiv la locul de muncă

 Fumatul rămâne legal în spaţiile deschise, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii. Ce n-au realizat majoritatea fumătorilor este faptul că pot fuma inclusiv la locul de muncă, într-un spaţiu deschis. Legea interzice doar fumatul la locul de muncă în spaţii închise (Art. 1, Art. 2 lit n, Art. 3 al. 1). Aşadar: dacă la locul vostru de muncă există un balcon deschis (din acela ieşit în afară, fără pereţi laterali şi acoperiş), o terasă deschisă – pe acoperişul clădirii, de exemplu – sau dacă lucraţi pe şantier sau în alte spaţii deschise, vă puteţi bucura de ţigară în linişte la locul de muncă.
Foto: adevarul.ro

NOTĂ: Articolul 3 Al. (11) nu este prea clar, după părerea mea: "Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private". Presupun că legea vrea să interzică şi fumatul în curtea şcolii etc. Totuşi, dacă s-au străduit să definească ţigara electronică în cel mai exhaustiv mod cu putinţă ("un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conţin nicotină prin intermediul unui muştiuc SAU orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor" – Art. 2 lit i1), ar fi putut face acest lucru şi cu unităţile prevăzute la Art. 3 Al. (11), precum şi cu spaţiile de joacă pentru copii (pentru că, nu-i aşa, copiii se joacă unde le trece lor prin cap, aşa că astfel de spaţii ar fi trebuit definite precis).

Sper ca acest articol să fie de folos tuturor fumătorilor şi patronilor de baruri, cluburi şi altele asemenea ;) Dacă aveţi observaţii, adăugiri, sugestii, comentarii de făcut, nu ezitaţi să le lăsaţi în subsolul articolului (aş vrea tare mult să intervină mai ales jurişti :) ). 
Cred că ar fi bine ca nu doar clienţii, ci şi patronii de localuri să fie la curent cu toate cele de mai sus; aceştia din urmă ar putea chiar să afişeze în bar / club etc. punctele 1-5, dacă vor ca clienţii lor fumători să aibă alternative legale de a fuma ;) Aşa că… nu uitaţi: sharing is caring ;)

P.S. Rămâne valabilă rugămintea mea de  data trecută, când am publicat analiza Legii antifumat (aici)cititorii nemulţumiţi de acest articol să nu se deranjeze să formuleze comentarii ce depăşesc limita bunului-simţ, pentru că nu le voi aproba publicarea. Vă mulţumesc pentru înţelegere şi s-auzim numai de bine! :)
ATENŢIE! Am elaborat acest material după studierea atentă a  Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, actualizată prin mult-discutata Lege 15/2016 (online aici), care tocmai a intrat în vigoare după 16 martie 2016. Propunerile de mai sus sunt făcute în baza interpretărilor mele personale ale legii, pe bază de logică şi bun-simţ, că nu sunt jurist de meserie, aşa că vă rog să nu daţi vina pe mine dacă organele intervin prompt să vă amendeze :D Vă recomand ca, în caz că îmi urmaţi propunerile şi se iau de voi organele, să fiţi bine pregătiţi şi să nu cedaţi, certaţi-vă cu ei cu legea în mână!

Cuvinte cheie: Legea antifumat, Legea 15/2016, Legea 349/2002 pentru  prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cum să fumezi legal, fumat legal, fumat în spaţii publice, narghilea, pipă, ţigare electronică, plante pentru fumat, ţigări medicinale, tutun de prizat



2 comentarii:

  1. Aceasta contraventie se poate constata numai prin flagrant !
    Atata timp cat nu esti prins cu tigara aprinsa in gura ,nu poti fi sanctionat .Si ,sa fim seriosi ,sunt atatea moduri de a scapa de o tigara !
    Denuntul ,aici ,iese din calcul deoarece tinand cont de timpul necesar dintre momentul denuntului si reactia organului competent putem fuma linistiti si zece tigari ,nu doar una !
    Ca loc pentru fumat ,recomand metoda liceenilor care fumau in buda !Este un loc in care nu au dreptul sa te urmareasca !Tigara dispare in canal ,iar fumul poate proveni de la o hartie arsa !

    RăspundețiȘtergere
  2. 7. Geometric vorbind, domurile alea au mai mult de 2 pereți - un cerc este echivalent cu un poligon cu o infinitate de laturi => sfera = infinitate de pereti. Just so you know. :)

    RăspundețiȘtergere