sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Hotelul Concordia din Strada Smârdan: istorie aruncată la gunoi

_____________________________________________
In the Old City of Bucharest lies a building that hosted the Union of the Romanian Principalities, in 1859: Hotel Concordia, on Smârdan Street. In time, it has become a ruin and, although it is on the list of historical monuments, the Romanian authorities do nothing to save it. ____________________________________________

În 1859, în această clădire s-a înfăptuit Mica Unire, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domn al Ţării Româneşti, la 24 Ianuarie, după ce fusese ales întâi în Moldova, la 5 ianuarie în acelaşi an. Hotelul Concordia – hotel de lux, de talie europeană – a fost în vremurile sale bune un loc care reunea importanţi oameni politici, găzduind întrunirile acestora, în urma cărora se luau decizii majore pentru ţară.

Astăzi, deşi înscris pe lista monumentelor istorice, imobilul din Strada Smârdan nr. 39 se află într-o stare deplorabilă, în ciuda apelurilor repetate ale societăţii civile, iniţiate în 2013, în ciuda petiţiei adresate primarului Bucureştiului acum un an, semnată de câteva sute de persoane, în ciuda promisiunilor repetate ale autorităţilor că "situaţia va fi remediată"






 Foto:  nowhere-man 

Ca mai toate monumentele istorice, şi această clădire s-a aflat într-o complicată situaţie, existând doi proprietari – fapt de care s-a prevalat primarul când unul dintre aceştia a solicitat aprobare pentru reabilitarea clădirii; Primăria Municipiului Bucureşti a respins dosarul la vremea respectivă (2010) pe motiv că era incomplet, fiind necesar şi acordul celuilalt co-proprietar. 

 Între timp, conform declaraţiilor lui Sorin Oprescu, imobilul a rămas în seama unui singur proprietar, care în 2013 a contractat o firmă de arhitectură ce a început să realizeze proiectul de restaurare. 

A trecut de atunci mai bine de un an şi nimic nu pare a se fi schimbat. Ca atare, la începutul acestui an a fost iniţiată o nouă petiţie către primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, pentru Recuperarea istorică a hotelului Concordia. Vă invit să o semnaţi aici.  

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu