marți, 26 martie 2013

România și Salonul Cărții 2013

___________________________________________________________________
Paris Book Fair 2013 or how Romanian politicians mix culture and politics. 
___________________________________________________________________
Dacă dați o căutare pe Internet referitoare la Salonul de Carte de la Paris de anul acesta, în pagina de rezultate cu greu veți găsi articole altfel decât elogioase. Iar în ceea ce privește latura politică - pentru că, nu-i așa, politica se erijează în călăuză și patron al culturii - abordarea jurnaliștilor este, desigur, părtinitoare. Vă prezint mai jos un articol al domnului Alexandru Herlea, profesor universitar doctor, președintele Asociației "La Maison Roumaine", referitor la imixtiunea politicienilor în evenimentele culturale și rolul pe care intelectualitatea noastră ar trebui să și-l asume:


Salonul Cartii Paris 2013 este o cutie de rezonanta care pune in evidenta criza pe care o traverseaza Romania pe toate planurile. Este o criza profunda sistemica, in principal de ordin moral, care afecteaza identitatea insasi a poporului roman si atasamentul sau pentru valorile europene. Ea se datoreaza, in mare parte, faptului ca puterea politica si economica a ramas in mainile nomenclaturii si securitatii care dupa decembrie ’89 si-au intarit privilegiile. Ei nu mai domina prin teroare, ci prin controlul mediilor si manipularea opiniei publice, domenii in care exceleaza.



Clanurile concurente care isi impart prajitura au ales de data aceasta, pentru luptele lor partizane, ca arena Salonul Cartii, eveniment parizian anual de prim plan, la care Romania este invitatul de onoare in 2013. Ea isi afirma in felul acesta pozitia sa «originala» prin calcarea in picioare a tuturor valorilor, nu numai a marilor valori morale, dar si a eficacitatii.

Desigur, angajamentul intelectualilor romani de prim plan pentru apararea valorilor europene este laudabil si trebuie sustinut. El trebuie insa sa fie lipsit de orice parti-pris partizan si sa denunte amenintarile care planeaza asupra acestora, indiferent de origini. Ori, valorile morale si europene sunt dispretuite si puse in dificultate de catre toate partidele politice prezente astazi pe scena in Romania.

Intelectualitatea romana trebuie sa se angajeze in lupta pentru nasterea si afirmarea unei adevarate alternative, incepand cu cea politica, care sa fie in serviciul Tarii si al poporului roman. Pentru a fi credibila, actiunea ei trebuie sa fie riguroasa si ferma. Pentru a fi eficace si in serviciul Romaniei, ea trebuie sa aleaga, cu discernamant, forma si cadrul in care sa duca aceasta lupta.
In concluzie doua intrebari :
1 – Sub ce blestem se afla astazi aceasta Tara?;
2 – Cui serveste crima? 


 Paris, 22 martie 2013


 Alexandru Herlea
 Presedintele asociatiei «La Maison Roumaine»

Actualizare 1: Versiunea în franceză mai jos:


La Roumanie et le Salon du Livre 2013

Le Salon du Livre Paris 2013 est une caisse de résonance qui met en évidence la crise que traverse la Roumanie sur tous les plans. C’est une crise profonde systémique, essentiellement d’ordre moral qui porte atteinte à l’identité même du peuple roumain et à son attachement aux valeurs européennes. Elle est due au fait que le pouvoir politique et économique est resté dans les mains de la nomenklatura et de la securitate qui depuis décembre ’89  n’ont fait que renforcer leurs privilèges. Ils ne dominent plus par la terreur mais par le contrôle des médias et la manipulation de l’opinion publique, domaines où ils excellent.

Les clans concurrents qui se partagent le gâteau ont choisi cette fois-ci comme arène pour leurs luttes partisanes le Salon du Livre, évènement parisien annuel de premier plan dont la Roumanie est l’invité d’honneur en 2013. Elle affirme ainsi sa position singulière par le piétinement de toutes les valeurs, pas seulement des grandes valeurs morales mais également de l’efficacité.

Certes, l’engagement des intellectuels roumains de premier plan pour la défense des valeurs européennes est louable et doit être soutenu. Mais il doit être dépourvu de tout parti-pris partisan et dénoncer les menaces qui pèsent sur celles-ci quelle que soit leur origine. Or, les valeurs morales et européennes sont méprisées et mises à mal par tous les partis politiques présents actuellement sur la scène en Roumanie.

L’intellectualité roumaine doit s’engager dans le combat pour la naissance d’une vraie alternative, d’abord politique, qui soit au service du pays et des roumains. Pour être crédible, elle doit agir avec rigueur et sans faiblesse. Pour être efficace et servir la Roumanie, elle doit savoir choisir, avec discernement, la forme et le cadre pour son combat.

En guise de conclusions deux interrogations :
1 - Quelle malédiction pèse aujourd'hui sur ce pays ?;
2 - A qui profite le crime?


 Paris le 22 mars 2013
                                             
Alexandre Herlea
Président de La Maison Roumaine


Actualizare 2: 
Despre Maison de Roumanie aici: http://www.lamaisonroumaine.org/
Blogul domnului Herlea aici: http://alexandruherlea.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu